Debattraining vervolg, 19 januari 2019

Doel van deze training is om vaardig te worden in het toepassen van de standaardgeschilpunten tijdens een beleidsdebat, bijvoorbeeld tijdens een vergadering van de gemeenteraad of Provinciale Staten. Beleidsdebatteren is een debatvorm waarbij de focus sterk ligt op de inhoud (argumenten). Deze debatvorm kan helpen om tijdens vergaderingen waar beleidsplannen worden besproken scherp te kunnen reageren. De cursist leert om de zwakke punten in een beleidsplan te vinden.

Praktische informatie

Waar en wanneer?

Cursusdata: 19 januari 2019, 09.00 - 12.30 uur, zalencentrum Trintas Heerenveen

Prijs

20,00 euro voor 1 dagdeel

Training voor Kandidaat-Statenleden, 12 januari 2019

Als aankomend Statenlid wil je graag goed voorbereid aan het werk gaan. Met deze training maak je een prima start!

Deze trainingsbijeenkomst bestaat uit twee delen. In het eerste deel krijg je een presentatie van een ervaren (oud-)Statenlid over het provinciaal bestuur, het werk van een Statenlid, het herkenbaar zijn als CDA’er en CDA-fractie, de relatie met gedeputeerden, het Rijk, gemeenten en waterschappen. Een ervaren (oud-)Statenlid deelt eigen ervaringen en tips voor het Statenwerk. Eventueel volgt nog een speeddate met (oud-)Statenleden uit de provincie. In het tweede deel volg je de workshop ‘Optreden in het openbaar (speechtraining)', waarbij je leert om het CDA-gedachtegoed toe te passen in je speech. Het kan zijn dat het programma wordt aangepast aan specifieke behoeften in de provincie. De training wordt ondersteund door een online leeromgeving.

Praktische informatie

Waar en wanneer?

Datum: zaterdag 12 januari 2019, 09.30-16.30 uur
Locatie in Friesland: volgt z.s.m.

Prijs?

€ 35,-, inclusief online cursusomgeving en trainingsbijeenkomst op locatie

Training voor Kandidaat-Waterschapsbestuurders, 12 januari 2019

Om ons klimaat kun je niet heen!

Deze training bestaat uit een trainingsbijeenkomst, die ondersteund wordt door een online cursusomgeving. In de training wordt ingegaan op de CDA-visie op het waterschapsbestuur vanuit de vier uitgangspunten van het CDA. Aan de hand van een casus wordt in een rollenspel geoefend hoe je jezelf als herkenbaar CDA’er kunt presenteren en je boodschap pakkend kunt overbrengen. Daarnaast ga je oefenen met speechen, gericht op de campagne. 
Via de online leeromgeving bereid je je voor op de training. Je bekijkt o.a. educatieve video’s en je maakt een online kennistest. Daarnaast ga je, ter voorbereiding op de training, aan de slag met het schrijven van een ‘elevator pitch’. Op de online leeromgeving vind je ook achtergrondinformatie over het werk van het waterschap, wet- en regelgeving en over de waterschapsverkiezingen.

Praktische informatie

Waar en wanneer?

Datum: zaterdag 12 januari 2019, 09.30-16.30 uur
Locatie: in Friesland, nader te bepalen

Prijs

€ 25,-, inclusief toegang tot online cursusomgeving en training op locatie o.l.v. een trainer.

Nieuw! Online cursus CDA-gedachtegoed voor politici

Het vertalen en toepassen van de 4 kernbegrippen in de praktijk, daar gaat het in deze cursus om. Met bijdrages van Wopke Hoekstra en Anne Kuik en aandacht voor positionering is deze nieuwe cursus een must voor jou als CDA-politicus. In drie stappen - oorsprong, toepassing en positionering - word je als CDA-politicus, in welke bestuurslaag dan ook, meegenomen in het CDA-gedachtegoed. Word of ben je CDA-politicus? Dan is deze cursus een must voor jou! De cursus komt eind juni beschikbaar. Geef hiernaast alvast je belangstelling aan ons door.

Praktische informatie

Cursusprijs

€ 15,-. Betaling bij online aanmelding. Na aanmelding & betaling krijg je toegang tot de online cursus.

Online basiscursus CDA-gedachtegoed

Kun jij in gewone taal duidelijk aan je buurman uitleggen wat de vier kernwaarden van het CDA zijn? Lukt jou dat altijd, dan hoef je de nieuwe online basiscursus CDA-gedachtegoed niet meer te volgen. Of toch wel? Test nu online je kennis en leer op een leuke en aansprekende manier meer over de vier kernbegrippen en hoe je deze met actuele voorbeelden naar de dagelijkse praktijk kunt vertalen.
Ben je benieuwd naar de animaties, uitleg in woord en beeld, interviews en kennistests? Lees hier meer over de online cursus!

Praktische informatie

Cursuskosten

€ 5,-. Betaling bij online aanmelding. Na aanmelding & betaling krijg je toegang tot de online cursus.

Kandidaat-raadsledencursus voor herindelingsgemeenten 2018

Staan in jouw gemeente dit najaar herindelingsverkiezingen voor de deur? Sta je op de kandidatenlijst en word je straks misschien voor het eerst raadslid? Er komt dan veel op je af: campagne voeren en de eerste maanden in de raad. Als je nu al begint met je daarop voor te bereiden, kom je straks niet voor verrassingen te staan. Programma:
Deel 1 Raadslid zijn én worden, het CDA gedachtegoed
Deel 2: Effectieve communicatie: spreken in het openbaar & retoriek
Deel 3: De gemeenteraad: praktijk en simulatie

Praktische informatie

Waar en wanneer?

Deel 1 & 2: zaterdag 22 september 2018, 09.15-16.00u, inloop 09.00u
Deel 2: zaterdag 20 oktober 2018, 09.15-12.30, inloop vanaf 09.00u
Locatie: nader te bepalen

Online cursus Social Media

Voor politici zijn sociale media handig om hun boodschap te verspreiden en om te communiceren met (potentiële) kiezers. Maar hoe kun je dat als CDA-politicus nu het beste aanpakken? Wat kun je allemaal met sociale media en wat zijn de beperkingen? Deze vragen staan centraal in deze online cursus. Daarnaast heeft u de keuze om na afloop van de online cursus deel te nemen aan een groepsbijeenkomst met een trainer.

Praktische informatie

Cursuskosten

€ 5,-. Betaling bij online aanmelding. Na aanmelding & betaling krijg je toegang tot de online cursus.

Consulent opleiding & ontwikkeling Friesland - Durkje Groen-Tamminga

Meer weten over opleiding en training in de provincie Fryslân, vraag het uw consulent Opleiding & Ontwikkeling Durkje Groen-Tamminga. Zij kan u of uw fractie adviseren over de cursussen en trainingen van het Steenkampinstituut en deze in uw provincie organiseren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.